1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Kövessen minket:

FacebookFeed

Érlelt sajtok gyártására készülnek

Bemutatnak az EU-nak: nem uniós forrásból, inkább önerőből valósítják meg Szépvízen azt a tejfeldolgozót, amelyben már az ősztől elkezdődhet a helyi gazdáktól felvásárolt tej feldolgozása. Hogy miért nem az uniótól várták a pénzt? Mert minden jóval többe kerülne – fogalmazta meg válaszát az előbbi kérdésre Ferencz Tibor, Szépvíz község polgármester. Helyzetjelentő sajtótájékoztató keretében számoltak be a sajtónak a szépvízi tejüzem alakulásáról.

 

A tejfeldolgozó üzem beindításáról 2011 óta folynak az egyeztetések és várhatóan idén ősszel már elindulhat a tej felvásárlása és a sajt gyártása. Az üzemet a Csengő néven megalakított szövetkezet működteti majd, amelynek tagjai a helyi gazdák és a csíkborzsovai, csíkszentmiklósi és szépvízi közbirtokosságok. A szépvízi közbirtokosság a földalapú támogatásra kapott pénzből vásárolta meg a tejgyár számára az épületet, a csíkszentmiklósi és borzsovai birtokosságok pedig az üzem számára a gépsorokat vették illetve veszik meg. A helyi polgármesteri hivatal az épület alatti területet bocsátott a szövetkezet rendelkezésére.

Dr. Huszti Sarolta, az üzem szakmai elindításával megbízott élelmiszer-ipari mérnök elmondta: napi 5000 liter tejet tudnak feldolgozni és kezdetben érlelt sajtokat készítenek. A szakember szerint az üzletek polcain leginkább import érlelt sajtok vannak, Hargita megyében csupán Gyergyótekerőpatakon készülnek érlelt sajtok, így van helye a szépvízi sajtnak is a piacon.

A helyből felvásárolt minőségi tej biztosítja majd azt, hogy kiváló minőségű termékek kerüljenek ki a feldolgozóból. Az érlelt sajtok gyártásának az az előnye is megvan, hogy a terméket nem egy-két nap alatt kell értékesíteni, hiszen ezek szavatossági ideje is hosszabb – jegyezte meg a szakember.

László Barna, a Csengő Tejszövetkezet elnöke kifejtette: a községben jelenleg 1300 szarvasmarha van, amely közül nem mindegyik tejelő, és a község három településéről napi 2500 liter tejet gyűjtenek be a felvásárlók.

„A feldolgozó egyik közvetlen hozadéka lehet, hogy tovább nő az állatlétszám a falvakban” – fogalmazott Ferencz Tibor, aki hozzátette „egy családi gazdaságban, ahol már 5-6 fejőstehén van, ott már az eladott tejből kijön egy polgármesteri fizetés”.

Gál Antal, a Szépvízi Közbirtokosság elnöke szerint a tagsággal sikerült elfogadtatni, hogy befektessék a pénzt. „Ha kiosztottuk volna a földalapú támogatás egy részét a tagság között, akkor annak csak a kocsmáros örült volna” – fogalmazott az elnök. Pál Lukács Miklós, a Csíkszentmiklósi Közbirtokosság elnöke szerint a fiatalok helyben maradásához és a gazdálkodási kedv növekedéséhez is hozzájárulhat a tejüzem működtetése.

Újságírói kérdésre válaszolva a tájékoztatón kifejtették: bár a községben létezik több felvásárló, nem tartanak az esetleges tejfelvásárlási háborútól. Úgy vélik: a gazdák is kiszolgáltatott helyzetben lennének, ha kevés felvásárló van a térségben. A helyben lévő üzem hosszú távon is garancia arra, hogy lesz, aki felvásárolja a tejet.

Az üzem számára megvásárolt ingatlanban a belső munkálatokat kell elvégezniük, illetve a gépsorok felszerelésére van szükség, így várhatóan már idén ősztől elkezdődik az érlelt sajtok készítését az üzemben.

A helyzetjelentő sajtótájékoztatót követően a helyi gazdák sajtbemutatón és sajtkóstolón vehettek részt, ahol különböző sajtkészítő műhelyek termékeit kínálták. Az alkalom egyben arra is jó volt, hogy a gazdák a sajtok készítésének technológiájáról is hallhassanak.


< >

Címlapon

Amerikai díj Kolozs megyei zöldségtermesztőknek

Amerikai díj Kolozs megyei zöldségtermesztőknek
Két nagy áruházláncnak szállít káposztát az apahidai, nemeszsuki és bonchidai zöldségtermesztők szövetsége. Most a március hónap vállalkozója díját kapták meg az USA bukaresti nagykövetségétől.Két nagy áruházláncnak szállít káposztát az apahidai, nemeszsuki és bonchidai zöldségtermesztők szövets...

Tovább...

Bejelentkezés

Ez is népszerű

Újból magbörze Csíkszeredában…

Miért ne hagyja ki a Csíki Magbörzét?…

4400 sertés égett el élve a szatmári tűzvészben…

Elúszhat a támogatás, ha munkabaleset éri a gazdát…

Ingyen ivartalanítják a kutyákat…

Miniszteri vizit a szépvízi sajtüzemben…

Czédly József (1926–2015)…

Magvas kérdések a harmadik csíkszeredai Magbörzén…

Pityókakonferencia Csíkszeredában…

Nemet mond a génmódosításnak az RMGE…

Szavazógép

Egyetért azzal, hogy GMO-növényeket termesszenek országában?