1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Kövessen minket:

FacebookFeed

Érlelt sajtok gyártására készülnek

Bemutatnak az EU-nak: nem uniós forrásból, inkább önerőből valósítják meg Szépvízen azt a tejfeldolgozót, amelyben már az ősztől elkezdődhet a helyi gazdáktól felvásárolt tej feldolgozása. Hogy miért nem az uniótól várták a pénzt? Mert minden jóval többe kerülne – fogalmazta meg válaszát az előbbi kérdésre Ferencz Tibor, Szépvíz község polgármester. Helyzetjelentő sajtótájékoztató keretében számoltak be a sajtónak a szépvízi tejüzem alakulásáról.

 

A tejfeldolgozó üzem beindításáról 2011 óta folynak az egyeztetések és várhatóan idén ősszel már elindulhat a tej felvásárlása és a sajt gyártása. Az üzemet a Csengő néven megalakított szövetkezet működteti majd, amelynek tagjai a helyi gazdák és a csíkborzsovai, csíkszentmiklósi és szépvízi közbirtokosságok. A szépvízi közbirtokosság a földalapú támogatásra kapott pénzből vásárolta meg a tejgyár számára az épületet, a csíkszentmiklósi és borzsovai birtokosságok pedig az üzem számára a gépsorokat vették illetve veszik meg. A helyi polgármesteri hivatal az épület alatti területet bocsátott a szövetkezet rendelkezésére.

Dr. Huszti Sarolta, az üzem szakmai elindításával megbízott élelmiszer-ipari mérnök elmondta: napi 5000 liter tejet tudnak feldolgozni és kezdetben érlelt sajtokat készítenek. A szakember szerint az üzletek polcain leginkább import érlelt sajtok vannak, Hargita megyében csupán Gyergyótekerőpatakon készülnek érlelt sajtok, így van helye a szépvízi sajtnak is a piacon.

A helyből felvásárolt minőségi tej biztosítja majd azt, hogy kiváló minőségű termékek kerüljenek ki a feldolgozóból. Az érlelt sajtok gyártásának az az előnye is megvan, hogy a terméket nem egy-két nap alatt kell értékesíteni, hiszen ezek szavatossági ideje is hosszabb – jegyezte meg a szakember.

László Barna, a Csengő Tejszövetkezet elnöke kifejtette: a községben jelenleg 1300 szarvasmarha van, amely közül nem mindegyik tejelő, és a község három településéről napi 2500 liter tejet gyűjtenek be a felvásárlók.

„A feldolgozó egyik közvetlen hozadéka lehet, hogy tovább nő az állatlétszám a falvakban” – fogalmazott Ferencz Tibor, aki hozzátette „egy családi gazdaságban, ahol már 5-6 fejőstehén van, ott már az eladott tejből kijön egy polgármesteri fizetés”.

Gál Antal, a Szépvízi Közbirtokosság elnöke szerint a tagsággal sikerült elfogadtatni, hogy befektessék a pénzt. „Ha kiosztottuk volna a földalapú támogatás egy részét a tagság között, akkor annak csak a kocsmáros örült volna” – fogalmazott az elnök. Pál Lukács Miklós, a Csíkszentmiklósi Közbirtokosság elnöke szerint a fiatalok helyben maradásához és a gazdálkodási kedv növekedéséhez is hozzájárulhat a tejüzem működtetése.

Újságírói kérdésre válaszolva a tájékoztatón kifejtették: bár a községben létezik több felvásárló, nem tartanak az esetleges tejfelvásárlási háborútól. Úgy vélik: a gazdák is kiszolgáltatott helyzetben lennének, ha kevés felvásárló van a térségben. A helyben lévő üzem hosszú távon is garancia arra, hogy lesz, aki felvásárolja a tejet.

Az üzem számára megvásárolt ingatlanban a belső munkálatokat kell elvégezniük, illetve a gépsorok felszerelésére van szükség, így várhatóan már idén ősztől elkezdődik az érlelt sajtok készítését az üzemben.

A helyzetjelentő sajtótájékoztatót követően a helyi gazdák sajtbemutatón és sajtkóstolón vehettek részt, ahol különböző sajtkészítő műhelyek termékeit kínálták. Az alkalom egyben arra is jó volt, hogy a gazdák a sajtok készítésének technológiájáról is hallhassanak.


< >

Bejelentkezés

Ez is népszerű

Lovászokat képeznének Böjte atya tangazdaságában…

A kászoniak nyakán maradhat a tej…

Letarolták a gazdák az út menti energiafüzeket…

Télen tanul a hegyvidéki gazda…

Korrupcióval gyanúsítják a volt RMDSZ-es mezőgazdasági államtitkárt…

Kisnyuszik, pávák városi gyerekeknek…

Elúszhat a támogatás, ha munkabaleset éri a gazdát…

Czédly József (1926–2015)…

4400 sertés égett el élve a szatmári tűzvészben…

Feltöri, ha talál; ha nem, csinál…

Szavazógép

Ön szerint jót vagy rosszat tett a mezőgazdaságnak az uniós támogatás?

Hirdetés