1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Kövessen minket:

FacebookFeed

Szarvasgomba: a „fekete gyémánt”

Egyre nagyobb az érdeklődés a szarvasgombával kapcsolatos tudnivalók iránt: annak gyűjtése, az értékes és gyűjthető fajták, valamint annak lelőhelyei. Olyannyira, hogy komolyabb befektetők – francia és olasz mintára – már ültetvényeket is szeretnének létrehozni. Bár ennek a kultúrának a termesztése sok munkát és pénzt igényel, miután beindul a termelés, megközelítőleg 8–10 éven belül többszörösen megtérül a befektetés.


Mennyibe kerül egy mikorrhizált csemete? Mennyi idő múlva térül meg a befektetés? Mikor fogok meggazdagodni? – ezek a leggyakoribb kérdések, amelyekkel mostanában sűrűn fordulnak felénk a szarvasgomba-tenyésztés gondolatával játszadozó vállalkozó kedvűek. A szarvasgomba-ültetvényekre vonatkozó fokozott érdeklődést a román sajtóban keringő videofelvétel is gerjeszti, amelyben irreálisan könnyű meggazdagodási lehetőségként tálalják a „fekete gyémánt” termesztését.

Nem olcsó mulatság

A híresztelésekkel ellentétben nem kis fába vágja a fejszéjét az, aki ültetvénytelepítésre adja a fejét. Elsősorban azt kell eldöntenie az új kultúra termesztőjének, mennyit tud áldozni erre a vállalkozásra. Legalább egy hektár területre érdemes ültetni, aminek a minimális költsége csak a beoltott csemeték értékét tekintve is legkevesebb öt-hatezer euró. A talajminta vizsgálata, az esetleges talajfeljavító munkálatok, a kerítés, az öntözőrendszer – mindezt hozzáadott kiadásként kell számolni. Az ültetvény, ha minden kedvezően alakul, 8-10 éven belül visszahozza a befektetést, viszont azután már minden évben termel 5-7 ezer eurót fenntartójának.

Termőhelyi feltételek

A különböző szarvasgombafajok eltérő éghajlatot és talajösszetételt igényelnek. A francia szarvasgomba (Tuber melanosporum) termesztéséhez például leginkább azok a területek felelnek meg, ahol az időjárás enyhe és szélsőségektől mentes. Ilyen területek találhatók Magyarország és Románia déli részein, ahová még elérnek a mediterrán éghajlat kedvező hatásai. Az északi részeken viszont – mindkét országban – nagy területeken lehet megfelelő termőhelyet találni a burgundiai szarvasgomba (Tuber uncinatum) termesztéséhez – ez a gomba a hűvösebb vidékeket kedveli. A terület kiválasztását követően részletes talajelemzést kell végezni, az esetleges hiányosságokat pedig pótolni. Ily módon az alacsony kémhatás javítható meszezéssel, de ez a folyamat több összetevőből áll, és időben jelentősen elhúzódhat. Előnyös, ha a kiválasztott területet korábban legelőnek, rétnek használták, vagy gabona-, szőlő-, illetve gyümölcstermesztés folyt rajta, mivel ezekben az esetekben a talaj biológiailag aktív, és nincsenek benne konkurens ektomikorrhiza gombák. Adott esetben jól hasznosíthatók a parlagon álló területek is, ahol az elvadult növényzet eltávolítása után el lehet végezni a telepítést.

Néhány fontos tanács a jövőbeni szarvasgomba-ültetvény tulajdonosai számára:

1. Ragaszkodjanak a minősített facsemeték beszerzéséhez és kiültetéséhez, ezek költségein nem érdemes spórolni;

2. Próbáljanak meg külső forrásokat bevonni – romániai és magyarországi termesztők számára lehetőség van az Európai Unió operatív programjain keresztül résztámogatást kérni szarvasgomba-ültetvények létesítéséhez;

3. Az üzleti terv készítése során ne feledjék el számba venni azokat a járulékos profitszerzési lehetőségeket is, amelyek túlmutatnak a megtermelt gomba értékesítésén (pl. szarvasgomba-turizmus);

4. Tisztában kell lenni azzal, hogy hosszú távú befektetésről van szó; Elsősorban területet kell kiválasztani, a talajadottságok és a klimatikus viszonyok függvényében. Mivel nagyon sok függ a talaj minőségétől, talajmintát kell küldeni elemzésre egy erre szakosodott laboratóriumba. A talajösszetétel, a térségre jellemző időjárás figyelembe vétele teszi lehetővé az elültetésre szánt csemetefajták, valamint a termeszteni kívánt szarvasgombafaj kiválasztását. A következő mozzanat a minősített mikorrhizált gazdanövények beszerzése. Európában a legjobb eredményeket ezek előállításában a franciaországi Robin Pepinieres nevű cég érte el, jelenleg ők számítanak világszinten piacvezetőnek ebben a témában. A romániai Truffoir 2008 óta látja el a Robin Pepinier kelet-európai képviseletét. A csemetéket javasolt tavasszal, illetve ősszel elültetni, amely mozzanat után a fák körüli talaj megmunkálása, gondozása, öntözése, a terület vadaktól való védelme ró újabb kiadásokat a gazdára. Kedvező feltételek mellett előfordulhat az is, hogy már négy év után termőre fordul az ültetvény, de a befektetés megközelítőleg 8-10 éven belül térül meg.

Ezzel ellentétben kerülendő a közvetlen erdős terület mellé, illetve a friss erdőirtás helyére történő telepítés, mivel a talajban nagy valószínűséggel előforduló kontamináló gombák a szarvasgomba versenytársaivá válhatnak. Telepítés esetén célszerű továbbá megfelelő izolációs távolságot tartani, erdőirtás esetében pedig a területen először 3-5 évig más növénykultúrát (pl. pillangósokat) termeszteni.

A csemeték telepítése

A fák kiültetésekor a csemetéket különböző módon ültethetjük, attól függően, hogy milyen gazdanövényünk és szarvasgombánk van. Az ültetvénybe helyezett fák sűrűsége hektáronként 500 és 1500 között változhat, ugyanakkor lehetséges eltérő gazdanövények váltakoztatott kiültetése is. Ily módon, ha mogyorófát ültetünk tölgyfával váltakoztatva, akkor az eltérő termésidő miatt ültetvényünk hamarabb (a mogyoró miatt) és hosszabb ideig (a tölgy miatt) fog teremni, ugyanis előbbi lényegesen hamarabb hoz termést, de élettartama mindössze 25-30 év, a tölgy 50-70 évnyi termésidejéhez képest.

Az ültetést célszerű őszre vagy tavaszra időzíteni, és fagy-, illetve szélmentes időben végezni. Az őszi ültetés előnye, hogy a csemete nyugalmi állapotban van, ugyanakkor nagyobb a fagyveszély. Tavasszal a fagy lehetősége kisebb, a szárazság viszont nagy kárt okozhat, így tavaszi ültetés esetén az öntözés kulcsfontosságú. Az ültetvényen a növények állhatnak négyzetes hálóban, de alkothatnak sövényt is – a nyári szarvasgomba esetében –, hektáronként 800-1000 facsemetét ültetve, mivel ez a gomba jelentős árnyékot igényel.

Az ültetvény fenntartása és a termés begyűjtése

Az ültetvény létrehozását követő években fontos, hogy szemmel kövessük a fák fejlődését, és szükség esetén beavatkozzunk a folyamatba. A fenntartási műveletek nem bonyolultak, nem kívánnak költséges beruházást, és nagyrészt a talaj szellőzőképességének fenntartására, talajtakarításra, trágyázásra, koronametszésre és öntözésre szorítkoznak. Ebben az időszakban kiemelt fontosságú a szarvasgomba gyökéren való jelenlétének folyamatos vizsgálata, a megjelenő gyomok eltávolítása és a fáknak a kártevőktől való védelme.

(Megjelent a 7határ elődje, a Gazdaélet 3. számában)


< >

Címlapon

Készítsünk melegágyat!

Készítsünk melegágyat!
A mostani éjszakai és reggeli fagyok miatt még túl korai lenne a szabadföldi veteményezéshez hozzákezdeni. A melegágy azonban segít abban, hogy méretes, egészséges palántákat neveljünk. Az elmúlt hetek időjárása, de a sokéves tapasztalat is azt bizonyítja, hogy a éjszakai és reggeli fagyok ...

Tovább...

Bejelentkezés

Ez is népszerű

Területalapú támogatás: mégsem feltétel a telekkönyvezés…

Betelt a pohár a gazdáknál: tüntetni fognak…

Kaszálók szépe…

Kifakadt Tánczos az APIA-ra…

Három lábon áll a jó bor…

Erdőőrséggel vágják el a fatoljavok útját…

Szavazógép

Egyetért azzal, hogy GMO-növényeket termesszenek országában?