1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

Kövessen minket:

FacebookFeed
Először tartanak Csíkban berbécsvásárt

Először tartanak Csíkban berbécsvásárt

Ahhoz, hogy húsvétra ideális méretű és súlyú bárányok legyenek, augusztusban kell a juhokat "bergetni". Ehhez a birkákat most hétvégén lehet beszerezni az I. Csíki Berbécsvásáron.

Tovább...

Adómentessé válik a természeti csapás sújtotta termény

Adómentessé válik a természeti csapás sújtotta termény

Szétverte a jégeső a cukorrépát, kimosta az árvíz a krumplit? Mostantól nem kell adót fizetnie a megsemmisült terményre, vagy ha már befizette, visszakapja a pénzét.

Tovább...

Forgassa vissza nyereségét!

Forgassa vissza nyereségét!

Adómentessé vált a gazdasági tevékenység fejlesztésére visszafordított nyereség – a sürgősségi kormányrendelet július 1-jén lépett érvénybe. A nyereségből csak gépek, műszaki berendezések, felszerelések beszerzését, illetve saját erőből való elkészítését lehet finanszírozni.

Tovább...

 • Először tartanak Csíkban berbécsvásárt

  Először tartanak Csíkban berbécsvásárt

 • Adómentessé válik a természeti csapás sújtotta termény

  Adómentessé válik a természeti csapás sújtotta termény

 • Forgassa vissza nyereségét!

  Forgassa vissza nyereségét!

Először tartanak Csíkban berbécsvásárt

Először tartanak Csíkban berbécsvásárt
Ahhoz, hogy húsvétra ideális méretű és súlyú bárányok legyenek, augusztusban kell a juhokat "bergetni". Ehhez a birkákat most hétvégén lehet beszerezni az I. Csíki Berbécsvásáron.Nem helyi, hanem regionális rendezvény kíván lenni a hétvégi csíkszeredai berbécsvásár: a hiánypótló rendezvényre Erd...

Tovább...

Drágább lehet idén az akácméz

Drágább lehet idén az akácméz
Kevesebb akácméz várható az idén: a májusi esőzések miatt a méhek nem tudtak kirepülni és nektárt gyűjteni, ráadásul a túlzott és felelőtlen vegyszerhasználat is tizedeli a méhállományt. A méhészek nem véletlenül jósolják: idén drágább lesz az akácméz.Kevesebb akácméz várható az idén: a májusi e...

Tovább...

Vetés, ültetés ideje

Vetés, ültetés ideje
Az áprilisnak megvannak a maga szeszélyei, ennek ellenére a gazdálkodó már nem tétlenkedik ezekben a hetekben. Elkezdődik a vetés, az ültetés. Ez a hónap a legfontosabb az egész éves előkészületek szempontjából.Az áprilisnak megvannak a maga szeszélyei, ennek ellenére a gazdálkodó már nem tétlen...

Tovább...

Forgassa vissza nyereségét!

Forgassa vissza nyereségét!
Adómentessé vált a gazdasági tevékenység fejlesztésére visszafordított nyereség – a sürgősségi kormányrendelet július 1-jén lépett érvénybe. A nyereségből csak gépek, műszaki berendezések, felszerelések beszerzését, illetve saját erőből való elkészítését lehet finanszírozni.Adómentessé vált a ga...

Tovább...

A káosz, ahol a természet rendet épít

A káosz, ahol a természet rendet épít
Kerti dzsungel terül el Laci háza mögött. Senki nem ássa a földet, nem kapálja, semmilyen emberi beavatkozást nem igényel a kert. A növények mégis egymást segítik. És szépen terem a paradicsom, szőlő, padlizsán, a szilvafa és a fűszernövények.  Kerti dzsungel terül el Laci háza mögött. Senki ne...

Tovább...

Robot pásztor tereli az ausztrál teheneket

Robot pásztor tereli az ausztrál teheneket
Négykerekű robot terelgeti a tehéncsordát Ausztráliában, amikor pedig eljön az idő, hazakíséri őket a fejéshez. A szerkezetet nemrég tesztelték sikeresen, és még a tehenek sem ijedtek meg tőle.  Négykerekű robot terelgeti a tehéncsordát Ausztráliában, amikor pedig eljön az idő, hazakíséri ...

Tovább...

7határ

A rózsák tavaszi gondozása

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A virágok királynőjeként emlegetett rózsa sokoldalúan alkalmazható dísznövény. Megfelelő gondozás mellett egész évben díszítheti a kertünket, és vágott virágként is nagyon népszerű.

 

A hónap vége felé, az erős fagyok múltával takarjuk ki a rózsáinkat, és ha az időjárás kedvező, a metszést is elvégezhetjük. Nagyon fontos rózsáink szakszerű és rendszeres metszése, mert metszés nélkül nagyon hamar elöregednek, felkopaszodnak, kevés és kis méretű virágot hoznak.

A rózsák metszésének fő időpontja tavasszal (március–április), de mindenképp a hajtásnövekedés kezdete előtt van. A metszés pedig nem olyan bonyolult: ha betartunk néhány szabályt, akár mi magunk is elegezhetjük.

 • Kezdjük a beteg, sérült, visszafagyott, gyenge hajtások eltávolításával, majd az elöregedett részeket vágjuk ki tőből.
 • A bokor közepén lévő vagy befelé növő vesszők kivágásával tegyük szellősé a bokrot, ezzel segítve a bokor egészséges fejlődését.
 • A vadhajtásokat (amelyek az oltási pont alatt nőnek) szinten tőből vágjuk ki. Ezt a műveletet egész évben ismételni kell, különben hamar megválik a rózsa a beoltott nemes résztől: neki az a „mostoha”, és a vadhajtás az „édes”'.
 • ·Kifelé álló szemre ferdén metszünk, a lejtés ne a szem felé legyen, rügy fölött ne hagyjunk csonkot. 

A bokorrózsákat, amelyek az adott évszakban nőtt hajtásaikon virágoznak, alaposan metsszük, hogy erős szárakat és szép virágokat hozzanak. Először a gyenge (ceruzánál vékonyabb) hajtásokat távolítsuk el, mert azok úgysem hoznának szép virágokat. A visszametszést a bokor növekedési erélyéhez mérten kell elvégezni. A gyengén növekedő bokroknál a hajtásokat 3-4 erős, jól fejlett szemre (rügyre), az erősen növekedőket 5-6 szemre vágjuk vissza.

A futórózsák szintén az idei hajtásokon virágoznak, fajtától függően esetleg többször is. Az ültetés utáni első vagy második évben ne metsszük őket, csak az elhalt, visszafagyott, sérült vagy gyenge hajtásokat vágjuk le. Mihelyt az új hajtások elég hosszúak ahhoz, hogy vezetni lehessen, elkezdhetjük a „termőre” metszést. Az erős vezérhajtásokat nem fontos metszeni, hacsak nem túl hosszúak vagy nem fagytak vissza. Az oldalhajtásokat 4-5, esetleg 6 szemre kell visszametszeni. A régi futórózsák megújulhatnak, ha a régi kiöregedett tartóágakat felváltva teljesen visszavágjuk.

A magas törzsű rózsáknál elsősorban a törzset kell tisztán tartani az oldalkinövésektől, a koronát a bokorrózsákhoz hasonlóan kell metszeni. A metszéshez használjunk éles és tiszta metszőollót, amit metszés közben fertőtlenítsünk, így elkerüljük, hogy a betegségeket mi magunk vigyük át egyik növényről a másikra. A lemetszett ágakat semmisítsük meg, hogy megelőzzük a kártevők vagy a kórokozók továbbterjedését.

Ültessünk rózsát!

Tavasszal az árudákat szinte ellepik a szebbnél szebb rózsatövek. Figyeljük arra, hogy csak erős, egészséges töveket vásároljunk meg. A rózsa a szélsőségesen terméketlen talajok kivételével mindenütt megél, de legszebben a kötött, tápanyagban gazdag, napsütötte, szellős, pangó vizektől mentes helyeken virít.

Nézze meg a folyamatot! 

Ültetéshez nagyon fontos a talaj megfelelő előkészítése, hiszen több évre telepítjük rózsáinkat. Legalább két ásónyom mélységben lazítsuk fel a talajt, és a legjobb, ha érett istállótrágyát keverünk a földhöz.

Ültetés előtt a gyökereket kissé vágjuk vissza, a bokorrózsáknál csak 3-5 szemet hagyjunk meg, a futórózsáknál a hajtásokat 8-10 szemre vágjuk vissza. A gyenge, sérült, élettelen hajtásokat teljesen távolítsuk el.

Ültetés előtt a csupasz gyökerű rózsákat vízbe kell áztatni néhány óráig, majd a gyökereket vastag sáros habarcsba belemártani. A tövet laza, jó vízáteresztő földkeverékbe ültessük, és óvatosan tapossuk meg. Ekkor legyenek a rózsatő ágai egy szintben a talajfelszínnel. Ültetés után alaposan locsoljuk be a töveket. Miután a víz felszikkadt, gyengén tömörítsük a földet, majd újra locsoljuk meg. Miután ismét felszikkadt a talaj, még egyszer tapossuk meg a földet, ezután 15-20 cm magasan töltsük fel földdel a rózsákat, ezzel óvjuk a sérülékeny oltási pontot. Csak akkor kell kitakarni, amikor a rügyek már duzzadnak – április vége felé. Ekkor alakítsunk ki „tányért” a tő körül, ahol rendszeresen öntözzük. Fontos, hogy egész évben tartsuk nedvesen a földet.


< >

Bejelentkezés

Ez is népszerű

Drágább lehet idén az akácméz…

Először tartanak Csíkban berbécsvásárt…

Már lábon exportálják a román búzát…

Konstancára is viszik a székely terméket…

101 lejért kínálnák a fa köbméterét…

Egységes mederbe terelnék az öntözést…

Kolozsváron nyitott fiókot a LAM…

Aratás előtt drágulhat az üzemanyag…

Adómentessé válik a természeti csapás sújtotta termény…

Kalendárium

2014. július 26., szombat
Anna, Anikó
 
Napkelte 05:00-kor,
napnyugta 19:55-kor.
 

Időjárás

Részben felhős

27°C

Erdély

Részben felhős

Szél: 8.05 km/h

 • 26 Júl. 2014

  Vihar 28°C 16°C

 • 27 Júl. 2014

  PM Thunderstorms 29°C 17°C

Ajánlott videónk

Hány ló kell egy erdő hazaviteléhez?

Szavazógép

Venne fel ön hitelt?

Hirdetés