1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

Kövessen minket:

FacebookFeed
Teáztassuk vetés előtt a magokat

Teáztassuk vetés előtt a magokat

Mielőtt hozzálátnánk a palántaneveléshez, érdemes gyógynövényekből készült teákban áztatni, fürdetni a magokat. A teáztatással a magok csíraképességétnöveljük, és a teák a magok fertőtlenítésében is segítenek. Ferencz Lehel kertészmérnök a Csíki Magbörzén tartott előadásában több receptet, tippet is megosztott a hallgatósággal. Aki nem tudott ott l...

Tovább...

Nem turista: vidékkalandor!

Nem turista: vidékkalandor!

Erdélyi városi fiatalok is jelentkezhetnek idéntől a Vidék Kalandra. A kiválasztott jelentkezők egy-egy hetet tölthetnek el egy csíki, udvarhelyszéki vagy nyárádmenti gazdaságban, részt vállalva a mindennapi munkából, a fogadó gazda irányítása és felügyelete mellett.

Tovább...

Minden ország maga dönt GMO-ügyben

Minden ország maga dönt GMO-ügyben

Hivatalosan is elfogadta hétfőn az Európai Unió Tanácsa azokat az új szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy minden uniós tagállam maga döntse el, engedélyezi-e a területén a genetikailag módosított organizmusok (GMO) termesztését.

Tovább...

 • Teáztassuk vetés előtt a magokat

  Teáztassuk vetés előtt a magokat

 • Nem turista: vidékkalandor!

  Nem turista: vidékkalandor!

 • Minden ország maga dönt GMO-ügyben

  Minden ország maga dönt GMO-ügyben

Pityókakonferencia Csíkszeredában

Pityókakonferencia Csíkszeredában
A székelyföldi burgonyatermelők gondjairól és az ágazati szereplők kitörési lehetőségeiről lesz szó a Transindex szervezte csíkszeredai konferencián. Például arról, hogy a burgonyát nagyon olcsón lehet csak eladni, és a termelési folyamatot is számos külső tényező nehezíti.A székelyföldi burgony...

Tovább...

Magvas kérdések a harmadik csíkszeredai Magbörzén

Magvas kérdések a harmadik csíkszeredai Magbörzén
Magvas kérdések fogalmazódtak meg a harmadik alkalommal megrendezett csíkszeredai Magbörzén. A nagyszámú érdeklődő, a tartalmas előadások és a sok-sok kérdés is mind azt igazolták, hogy a hobbikertészek körében nagy igény van új információk szerzésére, a tapasztalatok megosztására. M...

Tovább...

Teáztassuk vetés előtt a magokat

Teáztassuk vetés előtt a magokat
Mielőtt hozzálátnánk a palántaneveléshez, érdemes gyógynövényekből készült teákban áztatni, fürdetni a magokat. A teáztatással a magok csíraképességétnöveljük, és a teák a magok fertőtlenítésében is segítenek. Ferencz Lehel kertészmérnök a Csíki Magbörzén tartott előadásában több receptet, tippet is...

Tovább...

Láttamoztathatók a könyvecskék

Láttamoztathatók a könyvecskék
Március 1-jétől augusztus 31-ig láttamoztathatják a 2014-re érvényes életjáradék-könyvecskéjüket a területet bérbe adó vagy eladó gazdák. A juttatást az életjáradék-programban részt vevő, de időközben elhunyt személyek hozzátartozói is megkaphatják.Március 1-jétől augusztus 31-ig láttamoztathatj...

Tovább...

A káosz, ahol a természet rendet épít

A káosz, ahol a természet rendet épít
Kerti dzsungel terül el Laci háza mögött. Senki nem ássa a földet, nem kapálja, semmilyen emberi beavatkozást nem igényel a kert. A növények mégis egymást segítik. És szépen terem a paradicsom, szőlő, padlizsán, a szilvafa és a fűszernövények.  Kerti dzsungel terül el Laci háza mögött. Senki ne...

Tovább...

Robot pásztor tereli az ausztrál teheneket

Robot pásztor tereli az ausztrál teheneket
Négykerekű robot terelgeti a tehéncsordát Ausztráliában, amikor pedig eljön az idő, hazakíséri őket a fejéshez. A szerkezetet nemrég tesztelték sikeresen, és még a tehenek sem ijedtek meg tőle.  Négykerekű robot terelgeti a tehéncsordát Ausztráliában, amikor pedig eljön az idő, hazakíséri ...

Tovább...

7határ

A rózsák tavaszi gondozása

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A virágok királynőjeként emlegetett rózsa sokoldalúan alkalmazható dísznövény. Megfelelő gondozás mellett egész évben díszítheti a kertünket, és vágott virágként is nagyon népszerű.

 

A hónap vége felé, az erős fagyok múltával takarjuk ki a rózsáinkat, és ha az időjárás kedvező, a metszést is elvégezhetjük. Nagyon fontos rózsáink szakszerű és rendszeres metszése, mert metszés nélkül nagyon hamar elöregednek, felkopaszodnak, kevés és kis méretű virágot hoznak.

A rózsák metszésének fő időpontja tavasszal (március–április), de mindenképp a hajtásnövekedés kezdete előtt van. A metszés pedig nem olyan bonyolult: ha betartunk néhány szabályt, akár mi magunk is elegezhetjük.

 • Kezdjük a beteg, sérült, visszafagyott, gyenge hajtások eltávolításával, majd az elöregedett részeket vágjuk ki tőből.
 • A bokor közepén lévő vagy befelé növő vesszők kivágásával tegyük szellősé a bokrot, ezzel segítve a bokor egészséges fejlődését.
 • A vadhajtásokat (amelyek az oltási pont alatt nőnek) szinten tőből vágjuk ki. Ezt a műveletet egész évben ismételni kell, különben hamar megválik a rózsa a beoltott nemes résztől: neki az a „mostoha”, és a vadhajtás az „édes”'.
 • ·Kifelé álló szemre ferdén metszünk, a lejtés ne a szem felé legyen, rügy fölött ne hagyjunk csonkot. 

A bokorrózsákat, amelyek az adott évszakban nőtt hajtásaikon virágoznak, alaposan metsszük, hogy erős szárakat és szép virágokat hozzanak. Először a gyenge (ceruzánál vékonyabb) hajtásokat távolítsuk el, mert azok úgysem hoznának szép virágokat. A visszametszést a bokor növekedési erélyéhez mérten kell elvégezni. A gyengén növekedő bokroknál a hajtásokat 3-4 erős, jól fejlett szemre (rügyre), az erősen növekedőket 5-6 szemre vágjuk vissza.

A futórózsák szintén az idei hajtásokon virágoznak, fajtától függően esetleg többször is. Az ültetés utáni első vagy második évben ne metsszük őket, csak az elhalt, visszafagyott, sérült vagy gyenge hajtásokat vágjuk le. Mihelyt az új hajtások elég hosszúak ahhoz, hogy vezetni lehessen, elkezdhetjük a „termőre” metszést. Az erős vezérhajtásokat nem fontos metszeni, hacsak nem túl hosszúak vagy nem fagytak vissza. Az oldalhajtásokat 4-5, esetleg 6 szemre kell visszametszeni. A régi futórózsák megújulhatnak, ha a régi kiöregedett tartóágakat felváltva teljesen visszavágjuk.

A magas törzsű rózsáknál elsősorban a törzset kell tisztán tartani az oldalkinövésektől, a koronát a bokorrózsákhoz hasonlóan kell metszeni. A metszéshez használjunk éles és tiszta metszőollót, amit metszés közben fertőtlenítsünk, így elkerüljük, hogy a betegségeket mi magunk vigyük át egyik növényről a másikra. A lemetszett ágakat semmisítsük meg, hogy megelőzzük a kártevők vagy a kórokozók továbbterjedését.

Ültessünk rózsát!

Tavasszal az árudákat szinte ellepik a szebbnél szebb rózsatövek. Figyeljük arra, hogy csak erős, egészséges töveket vásároljunk meg. A rózsa a szélsőségesen terméketlen talajok kivételével mindenütt megél, de legszebben a kötött, tápanyagban gazdag, napsütötte, szellős, pangó vizektől mentes helyeken virít.

Nézze meg a folyamatot! 

Ültetéshez nagyon fontos a talaj megfelelő előkészítése, hiszen több évre telepítjük rózsáinkat. Legalább két ásónyom mélységben lazítsuk fel a talajt, és a legjobb, ha érett istállótrágyát keverünk a földhöz.

Ültetés előtt a gyökereket kissé vágjuk vissza, a bokorrózsáknál csak 3-5 szemet hagyjunk meg, a futórózsáknál a hajtásokat 8-10 szemre vágjuk vissza. A gyenge, sérült, élettelen hajtásokat teljesen távolítsuk el.

Ültetés előtt a csupasz gyökerű rózsákat vízbe kell áztatni néhány óráig, majd a gyökereket vastag sáros habarcsba belemártani. A tövet laza, jó vízáteresztő földkeverékbe ültessük, és óvatosan tapossuk meg. Ekkor legyenek a rózsatő ágai egy szintben a talajfelszínnel. Ültetés után alaposan locsoljuk be a töveket. Miután a víz felszikkadt, gyengén tömörítsük a földet, majd újra locsoljuk meg. Miután ismét felszikkadt a talaj, még egyszer tapossuk meg a földet, ezután 15-20 cm magasan töltsük fel földdel a rózsákat, ezzel óvjuk a sérülékeny oltási pontot. Csak akkor kell kitakarni, amikor a rügyek már duzzadnak – április vége felé. Ekkor alakítsunk ki „tányért” a tő körül, ahol rendszeresen öntözzük. Fontos, hogy egész évben tartsuk nedvesen a földet.


< >

Bejelentkezés

Ez is népszerű

Újból magbörze Csíkszeredában…

Miért ne hagyja ki a Csíki Magbörzét?…

4400 sertés égett el élve a szatmári tűzvészben…

Elúszhat a támogatás, ha munkabaleset éri a gazdát…

Ingyen ivartalanítják a kutyákat…

Miniszteri vizit a szépvízi sajtüzemben…

Czédly József (1926–2015)…

Magvas kérdések a harmadik csíkszeredai Magbörzén…

Nemet mond a génmódosításnak az RMGE…

Feltöri, ha talál; ha nem, csinál…

Kalendárium

2015. március 29., vasárnap
Auguszta
 
Napkelte 06:09-kor,
napnyugta 18:43-kor.
 

Időjárás

Enyhe eső

6°C

Erdély

Enyhe eső

Szél: 9.66 km/h

 • 29 Márc. 2015

  Zápor 11°C 1°C

 • 30 Márc. 2015

  Felhős 14°C 3°C

Ajánlott videónk

Hány ló kell egy erdő hazaviteléhez?

Szavazógép

Egyetért azzal, hogy GMO-növényeket termesszenek országában?