1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Kövessen minket:

FacebookFeed

Tojásfestés hagymahéjjal

A húsvéthoz kapcsolódó, sok esetben egyre kifakuló szokások közül talán egyedül a tojásfestés az, ami igazán tartja magát a modern időkkel szemben is. Sőt a régi népi módszerek egyre inkább divatba jönnek megint. Ez egyrészt köszönhető az old trendi és magának minden tekintetben egyre nagyobb teret hódító egészséges életmód és környezetvédelem zászlaja alatt felsorakoztatott elvekhez való igazodásnak. Ugyanakkor a – kézügyességet és ötletességet egyaránt igénylő – tojásdíszítő hagyományok élvezetes kikapcsolódási lehetőséget kínálnak főként a kisgyermekes gazdacsaládoknak. Mert akár szeretjük a húsvéti locsolkodást, akár nem, a húsvét hímes tojás nélkül éppen olyan lenne, mint a karácsony fenyőfa vagy a búza kalász nélkül.

Az erdélyi néphagyomány a húsvéti tojás festésének és díszítésének számos praktikáját őrzi, egyebek mellett a hagymahéjjal való festést is. Hagymát minden éléskamrában találunk, így mielőtt rohannánk a boltba néhány tasak, különféle mesterséges anyagok elegyéből előállított, vízben oldható festékporért, gondoljuk meg, micsoda ünnepváró mulatságot csaphatnánk gyerekeinkkel közösen a hagymahéjjal való tojásfestésből.

A festéshez használhatunk vörös- és lilahagymát egyaránt. Előbbi rozsdabarna, utóbbi mályvaszínt ad, a levélhéjak mennyiségétől függően halványabban vagy erőteljesebben.

Nézze meg a folyamatot képeken is! A szerző felvételei

A lepucolt hagymahéjat – csak a színes külső leveleket – egy laposabb szélű fazékban lassú tűzön főni tesszük, annyi vízben, hogy ellepje, de a tojások is elférjenek később a vízfelszín alatt. Mikor a festőanyagunk már fő – nem kell se forrjon, se rotyogjon –, két-három evőkanál ecetet adunk a léhez, ami fokozza a színanyagok hatását. Ezután belehelyezzük a nyers vagy előzőleg megfőzött tojásokat, és addig főzzük a hagymahéj főzetben, míg szépen beszíneződnek. Akár nyers, akár előre főzött tojást főzünk a hagymahéjon, hagyhatjuk a lével együtt kihűlni, ezáltal intenzívebb színt kapunk.

Bármilyen módszerrel lássunk is a hímes tojás elkészítéséhez, igyekezzünk egy árnyalatú, lehetőleg fehérebb tojásokat festeni, mivel így egységesebb színt kapunk minden darabon, s az inkább barnás héjú tojásokat a festék nehezebben is fogja.

A hagymahéjas tojásfestés rendszerint berzseléssel, vagyis levélrátétellel társul, ami mind­össze annyit jelent, hogy a még fehér tojásokra leveleket, virágfejeket kötünk jó szorosan harisnya segítségével. A leveleket úgy helyezzük a tojásra, hogy azok erezete a tojás felületével ellentétes oldalon legyen. A bekötözött tojásokat a hagymahéj főzetbe tesszük. Ha jól dolgoztunk, a levéllel takart rész világos marad, a levél lenyomatával. A harisnyát és a levelet is csak akkor távolítsuk el a festett tojásról, ha már szikkadt egy kicsit, legalább 15-20 percig. A hagymahéjjal festett tojásokat végül egy kis darab szalonnával fényesítjük körbe.

Az így készült húsvéti tojások egyszerre dekoratívak és egészségesek.


< >

Bejelentkezés

Ez is népszerű

Kolomprázás – megszűnt a tejkvóta…

Harácsolással születnek az új földesurak…

​Bárányvágások ideje…

Készítsünk melegágyat!…

Már a startnál lefulladt a földalapú támogatási gépezet…

Így válaszolnak a székely gazdák a tejválságra…

Területalapú támogatás: mégsem feltétel a telekkönyvezés…

Nem termelünk annyit, amennyit loptok…

Teáztassuk vetés előtt a magokat…

Szent György-napi állatkiállítás Csíkdánfalván…

Szavazógép

Egyetért azzal, hogy GMO-növényeket termesszenek országában?